dimarts, 29 de maig del 2012

La factura de la llum



En els últims temps, haureu escoltat unes quantes vegades que el govern de l’Estat apujava el preu de la llum. També haureu sentit a dir que aquest augment és la conseqüència del deute que l’Estat ha contret amb les companyies elèctriques  a causa del dèficit tarifari i que, per tal d’eixugar-lo, les tarifes s’haurien d’apujar encara més, malgrat que en l’actualitat ja paguem la tercera factura més cara d’Europa.

Dèficit tarifari vol dir que el preu que paguem els usuaris per l’electricitat és inferior al cost de funcionament del sistema elèctric. Això no vol dir pas que les elèctriques perdin diners portant-nos l’energia a casa, sinó que reben menys diners dels que el sistema elèctric, per funcionament, els hi garanteix.

Generalment, el govern i les companyies elèctriques assenyalen l’incentiu a la producció d’electricitat a partir de fonts renovables com el causant d’aquest dèficit. Aquest incentiu consisteix a garantir la compra d’aquesta electricitat per sobre del preu de mercat, per tal de garantir-ne una bona rendibilitat. Si bé és cert que aquesta protecció legal augmenta el preu de la electricitat, no és l’única explicació del dèficit.

A causa del funcionament del mecanisme de compra-venda d’electricitat, que no explicaré perquè és massa llarg de descriure, alguns productors, com els d’energia nuclear i hidràulica, reben molts més diners del que els hi costa generar aquesta energia, i es troben amb uns diners que d’altra manera no haurien demanat per ella. Això és així perquè, per a cada dia, s’estableix un sol preu per a tota la electricitat que es consumeix, i aquest preu és el que marca la font d’energia més cara, que acostuma a ser el gas natural. 
Les centrals nuclears i les centrals hidroelèctriques reben una remuneració excessiva tenint en compte els seus costos.


A banda, hi ha altres costos extra provinents d’altres compromisos polítics en matèria energètica, com la obligatorietat de fer servir carbó nacional, que és més car.

Per tal de solucionar el problema d’aquest dèficit, o bé s’apuja més la factura de la llum o es modifica el sistema elèctric per tal que els consumidors paguin un preu ajustat per l’electricitat. No sembla factible apujar el preu de la electricitat, que ja és molt alt i podria amenaçar el desenvolupament econòmic del país. Només quedaria la segona opció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada